Ekologická exkurze do Kašperských Hor

Ekologické exkurze do Kašperských Hor ve dnech 2.-4.10.2024 se zúčastnilo 30 žáků ze třídy MSM2, EPS2 a IE2. Přivítalo nás šumavské podzimní počasí – déšť, ale nakonec se umoudřilo a umožnilo nám ujít po okolí za 2 dny spoustu kilometrů. Hlavním cílem byla Zlatokopecká stezka, Pustý hrádek a královský hrad Kašperk.

Po ubytování v hostelu na malebném náměstí nám Informační středisko v Kašperských Horách zajistilo prohlídku výstavní síně radnice s podrobným výkladem o historii města a dominantu náměstí – kostel svaté Markéty, také s podrobným výkladem. Amálino údolí jsme prošli se zaměstnancem místního Střediska environmentální výchovy. Zde na nás dýchla atmosféra z doby, kdy se tu těžilo zlato v nejvýznamnějším zlatonosném revíru předhusitských Čech s četnými památkami dolování od 14. do 20. století. Patrné byly stopy hlubinného i povrchového dolování – šachty a štoly.

Přímo v prostorách SEV jsme absolvovali program šitý na míru technickým oborům – pokusy na stanovištích na téma bionika a pak jsme zhlédli několik krátkých filmů s výkladem o zadržování vody v krajině. Pan Vrba nám zajistil prohlídku místní čističky odpadních vod a osobně nás provedl provozem výtopny, která využívá biomasu – štěpku a zajišťuje vytápění asi poloviny Kašperských Hor.

Věříme, že program umožnil studentům poznat krásnou část Šumavy a budou se sem rádi vracet.

Galerie k článku

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:00 – 14:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down